Έλληνες Βοηθοί Οπερατέρ: Μεταννοώ!

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Μεταννοώ!


Κάννες, Γαλλία
Μετά την απόφαση του Φεστιβάλ των Καννών να χαρακτηρίσει τον Λαρς Φον Τρίερ «persona non grata» για τα προκλητικά σχόλιά του, ο Δανός σκηνοθέτης δηλώνει -διαμέσου του εκπροσώπου του- ότι δέχεται κάθε τιμωρία που αποφάσισαν να του επιβάλλουν οι διοργανωτές. Το ερώτημα σε πολλών τα χείλη είναι εάν η απόφαση του Φεστιβάλ δείχνει σοφία ή είναι απλά ένα κυνήγι μαγισσών.

Πρακτικά, η απόφαση σημαίνει ότι ο Λαρς Φον Τρίερ θα πρέπει να γίνει «αόρατος» για την υπόλοιπη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ θεωρείται δύσκολο η διοργάνωση να τον καλέσει ξανά σύντομα στο μέλλον για να παρουσιάσει ταινία του.

Σε δηλώσεις του, ένας από τους παραγωγούς δήλωσε ότι ο Τρίερ «αποδέχεται οτιδήποτε αποφασίσουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ για να τον τιμωρήσουν».

«Εξαρτάται από το Φεστιβάλ να αποφασίσει τι είναι καλό για εκείνο» δήλωσε η Μέτα Φόλνταγκερ, προφανώς σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Η συνέντευξη Τύπου του Λαρς Φον Τρίερ ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων όταν εκείνος δήλωσε ότι είναι ναζί και ότι συμπάσχει με τον Χίτλερ. «Δεν έχω κάτι εναντίον των εβραίων, αλλά το Ισραήλ είναι μπελάς» είχε προσθέσει.

Εκείνη τη στιγμή η πρωταγωνίστριά του Κίρστεν Ντανστ έσκυψε και του είπε: «Αυτό είναι πολύ κακό». Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε την κατάσταση «έντονη».

Πολλοί είναι αυτοί που δήλωσαν πως ο εκκεντρικός σκηνοθέτης απλά αστειευόταν, ωστόσο, το Φεστιβάλ πήρε σοβαρά τις δηλώσεις του και παρά τη συγγνώμη που ζήτησε, έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητη προσωπικότητα» για τη διοργάνωση.

Η ταινία του, Melancholia παραμένει στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα.

Την απόφαση του Φεστιβάλ στήριξε και ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μία ταινία που επιλέχθηκε σε ήρεμη ατμόσφαιρα και έναν σκηνοθέτη που φανερά "έπαθε παράκρουση"».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μίλησαν για «κυνήγι μαγισσών» και έσπευσαν να στηρίξουν τον σκηνοθέτη.

«Είμαι κατά αυτής της απόφασης. Όλοι εδώ είμαστε με δύο ώρες ύπνου και ο καθένας θα μπορούσε να πει μια χαζομάρα σε μια συνέντευξη Τύπου. Ζήτησε συγγνώμη και αυτό είναι αρκετό» είπε ο κινηματογραφιστής Κριστόφ Μονσουριάν.

Ο Τζέισον Σόλομονς, πρόεδρος του Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου, είπε ότι στηρίζει την απόφαση του Φεστιβάλ και πρόσθεσε ότι και η ταινία θα έπρεπε να έχει διωχθεί από το Φεστιβάλ. «Δεν μπορείς να αστειεύεσαι με το Ολοκαύτωμα» είπε.
Αλλά και πολλοί από τους θεατές του Φεστιβάλ δηλώνουν ότι το σχόλιο δεν ήταν ιδιαίτερα χιουμοριστικό. «Εάν θέλεις να αστειευτείς με κάτι τέτοιο, να είσαι σίγουρος ότι είναι αστείο αυτό που θα πεις. Και αυτό δεν ήταν» δήλωσε ένας σινεφίλ.
Ο Λέον Άντερσεν, Δανός κριτικός κινηματογράφου, είπε: «Αυτό που είπε ήταν χαζό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Αλλά πιστεύω ότι είναι χαρακτηριστικό πως οι αντιδράσεις στη Δανία δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στο εξωτερικό. Και πώς εξηγείται αυτό; Απλά έχουμε συνηθίσει να τρελαίνεται ο Λαρς Φον Τρίερ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Σύμφωνα με έναν από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο Λαρς Φον Τρίερ «εξακολουθεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, όμως του ζητήθηκε να φανεί διακριτικός: έτσι, αν βραβευθεί την Κυριακή, του ζητήθηκε να μην έρθει να παραλάβει το βραβείο του».

Το λάθος του Τρίερ σημαίνει ότι οι χαρούμενες σκηνές για τον σκηνοθέτη στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ είναι μάλλον απίθανο να επαναληφθούν κάποια στιγμή σύντομα.


πηγή: in.gr