Έλληνες Βοηθοί Οπερατέρ: Alexa , Red και η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR)

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Alexa , Red και η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR)

Οι διαφορετικές τεχνολογίες καθώς και οι διαφορετικές επιστρώσεις που χρησιμοποιούν για τους αισθητήρες τους οι δύο εταιρείες, προκαλούν σύγχηση σχετικά με το είδος των IR control φίλτρων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.






Οι δύο κάμερες έχουν επιστρώσεις στον αισθητήρα τους, για διαφορετικά μήκη κύμματος της υπέρυθρης περιοχής του φάσματος.


Ενώ λοιπόν για μία Red ένα φίλτρο "Hot mirror" με διχρωική επίστρωση είναι αρκετό για να κόψει την υπέρυθρη "μόλυνση" της εικόνας (IR contamination), στην περίπτωση της Alexa είναι σα να μην υπάρχει.


Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:


1. Η Alexa έχει ήδη εγκατεστημένο στον αισθητήρα της μία επίστρωση που κόβει τα μήκη κύμματος που απορροφούν τα φίλτρα Hot Μirror (κυρίως για να αποφεύγεται το φαινόμενο της cyan βινιέτας που δημιουργείται με ευρυγώνιους φακούς).


2. Ο ALEV III αισθητήρας της Alexa είναι ευαίσθητος σε μεγαλύτερη περιοχή της υπέρυθρης περιοχής του φάσματος (οι κατασκευαστές του έκριναν πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποδώσουν καλύτερα τους χρωματικούς τόνους του δέρματος - skin tone)


Συμπερασματικά λοιπόν η Alexa χρειάζεται έναν διαφορετικό τύπο φίλτρων συγκριτικά με την Red, ο οποίος να καλύπτει το μέρος του φάσματος που την ενδιαφέρει.


Τα φίλτρα T1 σε συνδυασμό με απλά φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ND's) φαίνεται πως δουλεύον ικανοποιητικά έως το ND 0.9 ενώ σε μεγαλύτερες πυκνότητες υπάρχουν χρωματικές αποκλίσεις. 
Απεναντίας, η νέα σειρά Full Spectrum IR ND's που παρουσιάστηκε απο την Tiffen στην NAB φαίνεται πως δίνει μια εξαιρετική λύση στο πρόβλημα δουλεύοντας ικανοποιητικά και με ελάχιστες χρωματικές αποκλίσεις(κυρίως στις πολύ μεγάλες πυκνότητες) απο ND0.3 έως και ND2.1


Πατώντας εδώ θα βρείτε ένα σχετικό link με τις συμβατότητες των φίλτρων.