Έλληνες Βοηθοί Οπερατέρ: Σε θέσεις μάχης Peter Jackson και σωματεία ηθοποιών!

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Σε θέσεις μάχης Peter Jackson και σωματεία ηθοποιών!

Κι άλλα μαύρα σύννεφα φαίνεται ότι μαζεύτηκαν πάνω από την παραγωγή του νέου project του Peter Jackson«The Hobbit», καθώς έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του σκηνοθέτη-παραγωγού και διαφόρων σωματείων ηθοποιών σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας.
Η διαφορά έγκειται στο ότι ο Νεοζηλανδός Peter Jackson, παραγωγός των δύο επικών ταινιών και πιθανός σκηνοθέτης αν δεν βρεθεί κάποιος να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο αποχωρήσας Guillermo Del Toro, επρόκειτο να προσλάβει τους ηθοποιούς των ταινιών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχει κάνει μέχρι τώρα στο παρελθόν, δηλαδή με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Όμως, επτά σωματεία ηθοποιών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά έδειξαν ενοχλημένα με την συνέχιση αυτής της πολιτικής και έδωσαν οδηγίες στους ηθοποιούς να μην υπογράψουν καμία σύμβαση που δεν είναι συλλογική. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών ανέφερε ότι είναι πλέον καιρός οι ηθοποιοί του «Hobbit» να αναζητήσουν συλλογικές συμβάσεις, τονίζοντας ότι ειδικά οι νεοζηλανδοί ηθοποιοί «έχουν υποφέρει από ατομικές συμβάσεις εδώ και αρκετό καιρό».
Ο Jackson απάντησε σε έντονο τόνο με ανοιχτή επιστολή που εξέδωσε δηλώνοντας ότι όλο αυτό το ζήτημα δημιουργήθηκε για λόγους «συσσώρευσης δύναμης», ως μία προσπάθεια του «αυστραλιανού νταή» να αποκτήσει επιρροή στη νεοζηλανδική κινηματογραφική βιομηχανία. Μάλιστα, απείλησε να μεταφέρει την παραγωγή από τη Νέα Ζηλανδία στην Ανατολική Ευρώπη.
«Μοιάζει σα να έχουμε έναν μεγαλύτερο αυστραλιανό ξάδερφο να μας κλωτσάει άμμο στα μάτια... ή, για να το πούμε αλλιώς, σαν διάφοροι καιροσκόποι να εκμεταλλεύονται την ταινία μας για δικό τους πολιτικό όφελος», ανέφερε η επιστολή. «Σοβαρά, αν το «Hobbit» μεταφερθεί ανατολικά (στην Ανατολική Ευρώπη συγκεκριμένα), να περιμένετε μια μακρά περίοδο ξηρασίας από μεγάλες παραγωγές σ’ αυτή τη χώρα», κατέληγε.
Επιπλέον, ο Jackson αναφέρει ότι ποτέ δεν ήταν εναντίον των σωματείων και «προσπαθούσε πάντα να φέρεται στους ηθοποιούς και το συνεργείο του δίκαια και με σεβασμό», τονίζοντας ότι οι ηθοποιοί του «Hobbit» που δεν εκπροσωπούνται από σωματείο έχουν συμμετοχή στα κέρδη της ταινίας.
Να θυμίσουμε ότι ο Jackson έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην τόνωση της νεοζηλανδικής οικονομίας, αφού από τη στιγμή που γύρισε τους τρεις «Άρχοντες Των Δαχτυλιδιών» στη γεννέτειρά του, προσέλκυσε κερδοφόρες χολιγουντιανές παραγωγές στα υπερσύγχρονα στούντιο που έχει κατασκευάσει. Επιπλέον, η εταιρεία ψηφιακών εφέ που του ανήκει, η WETA Digital, είναι η καλύτερη εταιρεία του είδους της αυτή τη στιγμή στον κόσμο προσελκύοντας επιπλέον παραγωγές για την ψηφιακή τους επεξεργασία.
πηγή : nooz.gr